Teologia uniwersytecka na Górnym Śląsku - Zimoń, Damian (1934- ). (2000)
Teologia na areopagu nauki jako integralna część jego gremium. Udział teologii w rozwoju górnośląskiego środowiska naukowego i intelektualnego. Profesorowie katowickiego środowiska teologicznego i ich dorobek naukowy. Racje Kościoła oraz katowickiego środowiska naukowego przemawiające za obecnością w nim teologii. Opinie niektórych autorytetów kościelnych i świeckich.
Tytuł nagłówkowy.
Tytuł w języku niemieckim: Die Universitätstheologie in Oberschlesien.
Keywords: Wydział Teologiczny (Uniwersytet Śląski); 1901-2000; 1989-2000; 2001-; Teologia; Nauczanie; Uniwersytety; Szkolnictwo; Górny Śląsk; Artykuł z pracy zbiorowej