Puls : nieregularny kwartalnik literacki. - Bierezin, Jacek (1947-1993) (Niezależna Oficyna Wydawnicza, 1977)
Niezależne pismo literackie ukazujące się w l. 1977-1990 nielegalnie zamieszczało utwory Jerzego Ficowskiego, Gustawa Herlinga-Grudzińskiego, Leszka Kołakowskiego, Czesława Miłosza, Stanisława Ossowskiego, George'a Orwella, Simone Weil, Isaaca Beshevisa Singera, Timothy'ego Gartona Asha, Vaclava Havla, Milana Kundery, Natalii Gorbaniewskiej.