Widok z wieży Kościoła Najświętszej Marii Panny na kościół Św. Jana / fotografia Adam Bogacz. - Bogacz, Adam (fotografia) (1952)
Przedstawia widok ogólny Gdańska w trakcie odbudowy, ujęcie z wieży kościoła Najświętszej Marii Panny w kierunku północno-wschodnim, widoczny kościół Świętego Jana, w głębi Ołowianka, ok. 1952 r.