Niepełnosprawni pomiędzy psychologią a ortopedagogiką - Zeidler, Włodzisław (1937- ). (2007)
Zawiera rozdziały: 1. Czy na pewno integracja?. Postawy wobec osób niepełnosprawnych : stare problemy, nowe wątpliwości. Odkrywanie i akceptacja ludzkiej godności. 2. Psychopatologia i ortopedagogika w służbie niepełnosprawnych. Różnorodność i tożsamość. 3. Wzorzec czy model? Pojęcie normy i jego status w okresie transformacji. 4. Poznać i zrozumieć, aby działać. Diagnoza dla osób z niepełnospawnością : nowe modele, nowe zadania, nowe zagrożenia. 5. O niektórych osobliwościach czynności psychologa klinicznego.
Tytuł nagłówkowy.