Gdańsk - Przedproża przy Brotbänkengasse - Schönborn, Bronisław Waldemar (1909-1971). ([Gdańsk], 1938)
Fragment ul. Chlebnickiej z Bramą Chlebnicką w Gdańsku. Na pierwszym planie przedproża kamienic nr 18, 19 i 20; w głębi budynek bramy, przez przejazd której widoczna szachulcowa zabudowa Wyspy Spichrzów.
Sygn. "Sch." i rok powstania na licu w pr. d. rogu. Na odwrociu u dołu ręką autora "Rys. B.W. Schönborn" oraz tytuł.
Rysunek na ciepłoszarym papierze, na szkicu ołówkowym, wykonany węglem i kredą.
Miejsce powstania na podst. działalności artysty.