Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim 2. połowy XIX wieku : studia / pod red. Stanisława Frybesa. (Biblioteka Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza, 1983)
Tom niniejszy zawiera studia będące wynikiem pierwszego etapu badań prowadzonych przez Zespół do badań nad życiem literackim Warszawy i Królestwa Polskiego w 2. połowie XIX wieku, w ramach realizacji problemu węzłowego "Kultura polska, jej rozwój i recepcja". Kontynuacja książki: Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim drugiej połowy XIX wieku : studia. Cz. 2, Geografia literacka a historia literatury.