[Groteska z Florą] ([Włochy : [s.n.] ; Holandia : [s.n.], 1545)
Kompozycja groteskowa, w której jako centralna postać występuje bogini roślinności - Flora, ukazana pod ogrodową arkadą oplecioną winną latoroślą, w otoczeniu ptaków. Asystuje jej para brodatych mężczyzn ukazanych w formie popiersi herm oraz dwoje dzieci z gałązkami oliwnymi dosiadających kozłów. U dołu i góry kompozycji dwie kolejne postaci mitologiczne: człowiek grający na lutni z przepaską na oczach i bóg rzeki (może Kefiskos?). Przestrzeń zapełniają ponadto postaci i przedmioty groteskowe: putta, zwierzęce hybrydy, atleta zakuty w ornament, maski, wazony.
Tyt. nadany przez katalogera. Aut. i wydawca nieznany, brak sygn. Miejsce i czas wyd. na podst. cech stylowych.