Człowiek wobec przemocy : teoria mimetyczno-ofiarnicza René Girarda w dramatycznej soteriologii Raymunda Schwagera - Burakowska, Agnieszka (1957- ) (2006)
I. Rola naśladownictwa w recepcji orędzia Chrystusa. 1. Istota mechanizmu naśladownictwa. 2. Dramat Bożej miłości. 3. Dramatyczny los Jezusa. II. Przemoc w starożytnych podaniach. 1. Mimetyczne sobowtóry. 2. Mechanizm kozła ofiarnego. 3. Założycielski mord. 4. Ryty ofiarne. 5. Przemoc w Biblii. 6. Gniew Boga Jahwe. 7. System zemsty w prymitywnych społecznościach. 8. Koncepcja zemsty w Starym Testamencie. III. Teorie ofiarnicze a ofiara Chrystusa. 1. Teorie ofiarnicze. 2. Ofiary starotestamentalne. 3. Ofiara Chrystusa. IV. Odkupienie jako Boża odpowiedź na przemoc. 1. Sąd w przypowieściach o mierze. 2. Syn Człowieczy. 3. Utożsamienie się z grzesznikami. 4. Koncepcja substytucji. 5. Krzyż jako sąd. 6. Sąd nad grzechem. 7. Doktryna piekła.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Girard, René -- (1923-2015); Schwager, Raymund -- (1935-2004); Przemoc; Teologia katolicka; Soteriologia; Artykuł z pracy zbiorowej