Dąb - Stryjec, Ryszard (1932-1997). ([Gdańsk], 1963)
Przedstawia duże drzewo na tle morza z łodziami rybackimi. Pod drzewem stojący rybak. W stylizowanej koronie drzewa przedstawienia ptaków i kotów.
Pod kompozycją ołówkiem tytuł, technika, sygnatura autora i data. Miejsce powstania według działalności autora.