Z Książek Antoniego Trepińskiego Z. Lorec. - Lorec, Zygmunt (1891-1963) (1941)
Przedstawia na pierwszym planie stół, na którym leży otwarta książka, stoją dwa dzbanki, w jednym znajdują się gałązki, oraz kubek. Na ścianie wisi obrazek. Przez otwarte okno widać zarysy gór. Napis u góry: Z Książek, u dołu: Antoniego Trepińskiego. Nazwisko aut. i data w obrębie kompoz.