Jan Kochanowski : urodz. 1550 umarł 1584. - Wrankmore, William Colley (1850)
Przedstawia Piotra Kochanowskiego, z głową wspartą na dłoni, siedzącego przy stole i piszącego w zeszycie, w półpostaci 3/4 w lewo; na stole czaszka i kałamarz, w tle ściana z oknem i podwieszoną nad nim kotarą.