Jan Kochanowski : urodz. 1550 umarł 1584. - Wrankmore, William Colley; Dietrich, Fryderyk Adolf (1817-1860). (Polska, 1850)
Przedstawia Piotra Kochanowskiego, z głową wspartą na dłoni, siedzącego przy stole i piszącego w zeszycie, w półpostaci 3/4 w lewo; na stole czaszka i kałamarz, w tle ściana z oknem i podwieszoną nad nim kotarą.
Pod polem kompozycji: W.C. Wrankmore sc.
Poniżej pośrodku tytuł. Pod tytułem: Podług ryciny E. Dietricha ryt. w Warszawie z obrazu oryginalnego znajdującego się w galeryi hr. Ig. Kochanowskiego.
Według bibliografii, mimo tytułu wskazującego na Jana, rycina przedstawia Piotra Kochanowskiego.
Katalog portretów osobistości polskich i obcych w Polsce działających, t. 2, G-K
Keywords: Kochanowski, Jan -- (1530-1584); Kochanowski, Piotr -- (1566-1629); Pisarze polscy; Grafika polska; Akwaforta