Pożegnanie Króla : stylistyczno-językowa analiza publikacji z "papieskiego tygodnia" / Magdalena Hodalska. - Hodalska, Magdalena
Król z piastowskiego szczepu - metafory wartościujące. Getsemani, Golgota - porównania do Chrystusa. Duch zstąpił - metafory biblijne. Płaczemy, czuwamy, ufamy - słownictwo emocjonalne i aksjologiczne. Z życia do życia - metafory śmierci. Nasz ojciec, nasz tata - metaforyka rodzinna.