Pożegnanie Króla : stylistyczno-językowa analiza publikacji z "papieskiego tygodnia" - Hodalska, Magdalena (2010)
Król z piastowskiego szczepu - metafory wartościujące. Getsemani, Golgota - porównania do Chrystusa. Duch zstąpił - metafory biblijne. Płaczemy, czuwamy, ufamy - słownictwo emocjonalne i aksjologiczne. Z życia do życia - metafory śmierci. Nasz ojciec, nasz tata - metaforyka rodzinna.
Tytuł nagłówkowy.
Bibliografia.
Keywords: Jan Paweł -- II -- (papież ; -- 1920-2005); Śmierć; Wpływ i recepcja; Artykuł z pracy zbiorowej