Roman Brandstaetter - Milczenie : Dramat w 3 aktach / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1957)
Program teatralny prapremiery w Teatrze Kameralnym 2.04.1957 r. Reżyseria: Tadeusz Żuchniewski, scenografia: Feliks Krassowski, kierownik muzyczny: Wanda Dubanowicz, kierownik literacki: Walerian Lachnitt.