Daniel Chodowiecki [Daniel Chodowiecki]. - Chodowiecki, Daniel Mikołaj (1726-1801) (1777)
Przedstawia półnagą postać kobiecą - uosobienie Natury. Do piersi tuli się szukający natchnienia artysta, którego przyprowadził do niej uskrzydlony geniusz. Na pierwszym planie leży paleta malarska, pędzle i niedokończony obraz.