Postawy i zachowania księży wobec wiernych : refleksja psychologiczna / Romuald Jaworski. - Jaworski, Romuald (1950-2025)
Psychologiczne rozumienie postawy. Obraz świeckich w oczach księży. Stosunek emocjonalny księży do osób świeckich. - Nieufność i podejrzliwość. - Jawna lub ukryta agresja. - Pogarda. - Zniechęcenie. - Idealizacja wybranych osób. - Litowanie się. Zaburzenia w funkcjonowaniu psychospołecznym u osób duchownych. Zachowania w konkretnych sytuacjach. Sytuacje konfliktowe okazją do weryfikacji postaw.