Powszechność świadectwa a tożsamość Kościoła lokalnego w prawosławiu rosyjskim (988-1988) / John Meyendorff ; tłumaczenie z jęz. angielskiego W. Hryniewicz, A. Grządkowski, P. Wiktorowicz. - Meyendorff, John (1926-1992)
1. 988-1448: Dziedzictwo cyrylo-metodiańskie a wspólnota bizantyjska. 2. 1448-1721: Przejściowy okres niestabilności. 3. 1721-1988: Wyzwanie ze strony Zachodu.