Opus historiae - opus Trinitatis : Trójca Święta jako boska liturgia miłości w przepływie czasu / Gianluigi Pasquale ; tł. Lucjan Balter. - Pasquale, Gianluigi (1967- )
1. Decydujący wkład franciszkanizmu do teologii trynitarnej: opus historiae est opus Trinitatis. 2. "Ty jesteś Święty, Ty czynisz rzeczy zdumiewające": historyczno-doksologiczny sposób mówienia Franciszka o Trójcy Świętej. 3. Przesunięcie Jezusa Chrystusa w sam środek czasów i wkład Bonawentury w teologię trynitarną. 4. "Ty jesteś święty, Panie, albowiem czynisz dziwy": centrum czasów objawicielem Trójcy Świętej. 5. Modlitwa Jezusa: boska liturgia miłości Trójcy Świętej w przepływie czasu. 6. Kogo, o co, jak i dlaczego Jezus prosi: "jeśli" umożliwiające Jego modlitwę. 7. Wola urzeczywistniona ekonomicznie w czasie przez Słowo Wcielone jako przejaw Jego immanentnych relacji wewnątrztrynitarnych. 8. Forma doczesnej egzystencji drugiej Osoby Trójcy Świętej jako paradygmat duchowej egzystencji w dziejach. 9. Synteza końcowa.