[Dworzanin i błazen] - Gorski, Konstanty (1868-1934). ([Warszawa], 1895)
Przedstawia dworzanina trzymającego w dłoni miecz skierowany na leżącego na ziemi błazna. Między nimi duża ozdobna litera S.
Tytuł nadany przez katalogującego na podstawie treści kompozycji.
Pod kompozycją w prawym dolnym rogu sygnatura autora KG.
Miejsce powstania wedlug działalności autora.
Data powstania dzieła według działalności autora.
Na odwrocie adnotacja ołówkiem: J. Słowacki "Maria Stuart".
Keywords: Malarze -- Polska -- 1900-1945.