Gabriel Schumannus Cons. Camer. Scholar. Gedan. - Falck, Jeremiasz (ok. 1610-1677) ([Gdańsk], 1654)
Przedstawia portret w popiersiu rajcy gdańskiego Gabriela Schumanna (1595-1654) w owalu z napisem i poniżej tablicą z pośmiertnym czterowierszem łacińskim.
W polu kompozycji wokół portretu tytuł: Dns. Gabriel Schumannus Cons. Camer. Scholar. Gedan. Natus 1595 d. 19. Jan. Denatus 1654 d. 18. Mar. Sepult. 23. L. de Neeter pinx., J. Falck f.
U dołu w polu kompozycji sygnatury autora wzoru i autora: L. de Neeter pin., J. Falck f.
Miejsce i czas powstania według działalności autora i biografii portretowanego.
Keywords: Grafika -- Polska -- 17 w; Portrety -- Polska -- 17 w