Rosja : widzenia transoceaniczne. T. 1, Dostojewski - nasz współczesny / Czesław Miłosz ; teksty wybrały Barbara Toruńczyk i Monika Wójciak ; oprac. i ułożyła w tom Barbara Toruńczyk ; wstępem opatrzyła Clare Cavanagh. - Miłosz, Czesław (1911-2004) (Fundacja Zeszytów Literackich, 2010)
Zbiór szkiców będących kontynuacją "Zniewolonego umysłu".