Rosja : widzenia transoceaniczne. T. 1, Dostojewski - nasz współczesny - Miłosz, Czesław (1911-2004).; Toruńczyk, Barbara (1946- ).; Wójciak, Monika; Cavanagh, Clare (1956- ); Fundacja Zeszytów Literackich (Warszawa : Fundacja Zeszytów Literackich, 2010)
Zbiór szkiców będących kontynuacją "Zniewolonego umysłu".
Bibliografia, objaśnienia s. 283-[285].
Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Keywords: Dostoevskij, Fedor Mihajlovič -- (1821-1881) -- krytyka i interpretacja; Literatura rosyjska -- 1870-1914 -- historia i krytyka; Rosja -- historia -- filozofia; Rosja -- w literaturze; Eseje polskie -- 1990-.