"W dalekie drogi świata wiedzie Cię miłość serdeczna" : obraz Papieża-Pielgrzyma w wierszach poetów ludowych / Katarzyna Smyk. - Smyk, Katarzyna (filolożka)
"Przez krąg świata cały". O pielgrzymim szlaku. "Przybywa do nas z głębi wieków". O początku drogi. "Szedł w białej szacie, wciąż tuląc dzieci". Wygląd i zachowania Pielgrzyma. "Matka Boska będzie tuż przy Jego boku". Papiescy towarzysze drogi. "Idzie i uczy świat o dobroci".