Niemcy w Galicji (1772-1918) / Isabel Röskau-Rydel. - Röskau-Rydel, Isabel (1959- ).
Założenie niemieckich osad w Galicji, życie kulturalne i towarzyskie Niemców w stołecznym Lwowie, represje polityczne po powstaniu listopadowym, przemiany polityczne i społeczne po roku 1848, sytuacja Niemców w Galicji od lat 60. XIX wieku.