Moneta kolekcjonerska 10 zł. Aleksander Czekanowski (1833-1876). (Mennica Państwowa, 2004)
Moneta. Awers: U góry nad fragmentem krajobrazu syberyjskiego z reniferami lecący klucz gęsi, niżej napis: Rzeczpospolita Polska, u dołu Orzeł-godło Polski, po bokach: rok emisji 2004 i nominał 10 Zł. Rewers: Na tle krajobrazu popiersie Czekanowskiego, po lewej stronie wizerunek renifera, po prawej na tle mapy ręce oraz kompas i cyrkiel. Na popiersiu napis: Aleksander Czekanowski i data 1833-1876.