Teilansicht von Neufahrwasser mit Zuckerraffinerie - Lucka, Paul (Verlag P. Lucka, 1905)
Przedstawia widok ogólny Nowego Portu od wsch. w kierunku płn. - zach. Na pierwszym planie płn. zabudowa ul. Oliwskiej (Olivaer Straße), w głębi widoczna latarnia morska oraz rafineria cukru, ok. 1915 r.