Das Frauenthor in Danzig - Greth, Julius Gotthard Beniamin (1824-1903).; Theodor Bertling (Gdańsk).; Gebrüder Delius (Berlin). (Danzig : Verlag von Theodor Bertling in Danzig ; Berlin : Druck v. Gebr. Delius, 1858)
Przedstawia widok na Długie Pobrzeże w Gdańsku z umieszczonym w centrum Domem Przyrodników i Bramą Mariacką.
Sygnatura i data w lewym dolnym rogu w polu kompozycji: "J. Greth 1854"; pod kompozycją: "Gez. u: lith. v. Jul. Greth"; po prawej: "Druck v. Gebr. Delius in Berlin"; pośrodku: "Verlag von Theodor Bertling in Danzig"; poniżej: "DAS FRAUENTHOR IN DANZIG"; po lewej nad kompozycją: "Danziger Bauwerke"; po prawej: "N° I".
Ilustracja nr 1 z: Danziger Bauwerke [...], Danzig 1858.
Rysunek przygotowawczy wykonany z natury w 1854 r., odbicie w 1858.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki