Modvs Et Ordo Electionis Novi Regis : apud Warsouiam habitæ. 1573 - Karnkowski, Stanisław (1520-1603).; Henryk Walezy (król Polski ; 1551-1589).; Kosobucki, Mikołaj (15..-?).; Szarfenberger, Mikołaj (1519-1606). ((Impræssum Cracouiæ : in Officina Nicolai Scharffenberger, 1573)
Treścią broszury jest list biskupa kujawskiego Stanisława Karnkowskiego do biskupa nominata warmińskiego - Marcina Kromera z pochwałą dokonanego wyboru Henryka Walezego na króla Polski, datowany: VVladislauiæ 21. Septembris, 1573.
Ded.: "Serenissimo Principi Et Domino D. Henrico Dei Gratia Electo Regi Poloni[a]e [...] / Nicolaus Kosobuczki, Notarius terrestris Plocen[sis]".
Data dzienna druku pod ded.: "Datu[m] rure meo paterno Zembog die tredecima Mensis Octobris. Anno ab incarnato Christo, Millesimo quingentesimo septuagesimo tertio".
Tyt. w ramce drzewor., pod tyt. winieta, w tekście ozdobne inicjały.
Estr. XV-XVIII
BJ Pol.
Ossol. XVI