Ratusz Gł[ówny] w odbudowie, fragment statuy Króla Zygmunta III [!] z historycznym napisem [...] [fot.] Kazimierz Lelewicz. - Lelewicz, Kazimierz (1896-1986)
Przedstawia napis umieszczony na statui Zygmunta II Augusta: "Zwycięski i władający swą Ojczyzną Polski Lud Pracujący kierując się troską o zabezpieczenie dóbr kulturalnych odziedziczonych po przodkach odnowił tę statuę Króla Zygmunta II w Gdańsku odzyskanym dla Polski wspólnie przelaną krwią Braterskiej Armii Radzieckiej i Wojska Polskiego. Statuę tę przekazuje potomności. Gdańsk - listopad 1950".