Der Johannesberg und seine Umgebung bei Danzig J. Gottheil. - Gottheil, Julius (1810-1868) (Lithograf. Institut v. J. Gottheil in Danzig, 1842)
Przedstawia zespół widoków, który składa się z dużego owalnego widoku wokół którego umieszczono dziesięć małych ujęć pejzażowych. Przedstawiają one wybrane punkty widokowe i place rekreacyjne urządzone na Górze Sobótka we Wrzeszczu oraz dwory i domostwa znajdujące się w jej pobliżu. Widoki oplata drobna wić roślinna, na której przedstawiono 10 par tańczących na liściach. Punkty widokowe i polanki noszą imiona panującego monarchy pruskiego i członków rodziny królewskiej oraz nazwiska osób zasłużonych dla powstania parku.