Der Johannesberg und seine Umgebung bei Danzig - Gottheil, Julius (1810-1868). (Danzig : Lithograf. Institut v. J. Gottheil in Danzig, 1842)
Przedstawia zespół widoków, który składa się z dużego owalnego widoku wokół którego umieszczono dziesięć małych ujęć pejzażowych. Przedstawiają one wybrane punkty widokowe i place rekreacyjne urządzone na Górze Sobótka we Wrzeszczu oraz dwory i domostwa znajdujące się w jej pobliżu. Widoki oplata drobna wić roślinna, na której przedstawiono 10 par tańczących na liściach. Punkty widokowe i polanki noszą imiona panującego monarchy pruskiego i członków rodziny królewskiej oraz nazwiska osób zasłużonych dla powstania parku.
U dołu pośrodku pomiędzy wicią roślinną: "nach d. N. gez. u. lith. v. J. Gottheil"; poniżej: "Der Johannesberg und seine Umgebung, bei Danzig"; na dublażu: "Lithograf. Institut v. J. Gottheil in Danzig Langgasse No. 2000"; pod środkowym owalem: "Rüchel- Kleist u. Weichmanns Platz"; od lewego górnego owalu: "Königshöhe / Kronprinzenhöhe / Albrechtshöhe / das Forsterhaus / Königsthal / Heiligenbrunn / Bei Froms / Herrmannshof / Bei Spiegelberg / Friedrichshöhe".
Data na podst. podanej bibliogr.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki; Wrzeszcz (Gdańsk, Polska ; dzielnica).