Ascetyczno-mistyczny wymiar życia duchowego Matki Elizy Cejzik - Szymborska, Łucja Hanna (2000)
1. Współczesne rozumienie ascezy. 2. Działanie Boga w łasce powołania. 3. Kontemplacja Bolesnego Oblicza Jezusa. 4. Mistyczne owoce ascetycznego oddania się w niewolę Matce Bożej. 5. Mistyka cierpienia.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Cejzik, Elżbieta Emilia -- (1858-1898); 1801-1900; Mistycy i mistyczki; Katolicyzm; Duchowość katolicka; Polska; Artykuł z pracy zbiorowej; Biografia