Wir August der dritte von Gottes Gnaden König in Pohlen, Groß-Hertzog von Litthauen, Reussen, Preussen [...] [Inc:] Dem Edlen Gottfried Lengnich Unserem Lieben Getreuen Legations-Rath Unsere Königliche Gnade [...]. - August III Sas (król Polski ; 1696-1763) (s.n., 1749)
Edykt skierowany do G. Lengnicha dot. wsparcia trzeciego ordynku i cechów gdańskich, zwłaszcza w sporządzaniu pisemnych próśb.