Ex Libris Tad. Leszner W. W. - Waśkowski, Wacław (1902-1975) (s.n.], 1943)
Na tle regału z książkami siedzący przy stole mężczyzna, obok figura Matki Boskiej, poniżej leżą: tarcza, miecz, chełm, zbroja i amfory. U dołu dwaj chłopcy niosą na noszach fragmenty zabytkowych budowli i pomników warszawskich. U góry nad regałem napis: Ex Libris, pod wyobrażeniem napis: Tad. Leszner, sygn. autora i data.