Comes Tomas Ex Benkowo Czapski Knyszynensis, Goniondzensis, Bratianensis, Lonkoriensis, Radzynensis & Capitaneus - Deisch, Matthaeus (1724-1789).; Czapski, Tomasz (1711-1784). (Gdańsk, 1754)
Na tle uchylonej kotary i fragmentu wnętrza biblioteki, ozdobionego tarczą z herbem Leliwa, stojąca postać właściciela z książką w lewej ręce. U dołu na prostokątnej tablicy napis: Comes Tomas Ex Benkowo Czapski Knyszynensis, Goniondzensis, Bratianensis, Lonkoriensis, Radzynensis & Capitaneus. W prawym dolnym rogu sygn. aut.: Math. Deisch ad vivum del. et fc. Gedani.
Data wg biogr. właściciela.
Exlibris Gd. - 1978