Święty Józef z Nazaretu w piśmiennictwie Kościoła starożytnego - Kołosowski, Tadeusz (1957-2025). (2013)
1. Święty Józef w Ewangeliach kanonicznych. a. Święty Józef w Ewangelii według św. Mateusza. b. Święty Józef w Ewangelii według św. Łukasza. 2. Święty Józef w świetle komentarzy patrystycznych. 3. Święty Józef w apokryficznych Ewangeliach dzieciństwa. a. Wybór św. Józefa na opiekuna Maryi. b. Niepokój Józefa z powodu brzemienności Maryi. c. Próba gorzkiej wody. d. Droga do Betlejem - wizja dwóch narodów. e. Przybycie do Betlejem i przygotowanie do narodzenia Jezusa. f. Wizja Józefa w czasie narodzenia Józefa. g. Spotkanie św. Józefa z pasterzami. h. Święty Józef a hołd Magów. i. Ucieczka do Egiptu i powrót do Nazaretu.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Józef -- (święty); Biblia; Biblia; Patrologia; Ewangelie dzieciństwa; Analiza i interpretacja; Biografia; Artykuł z pracy zbiorowej