[Rozporządzenie Rady Miasta Gdańska dotyczące zachowania spokoju w mieście i zakazujące jakichkolwiek kontaktów z niezdyscyplinowanym wojskiem] : [Incipit] Zu wissen, Nach dem seit neulichst vollenzogener Execution, allerhand Gewaltthätigkeiten von muthwilligen Leuten ... verübet worden... - Rhete, Dawid Fryderyk ( -1694) ([David Friedrich Rhete], 1680)
Rozporządzenie Rady Miasta Gdańska dotyczące zachowania spokoju w mieście i zakazujące jakichkolwiek kontaktów z niezdyscyplinowanym wojskiem.