Joh. Benedictus Hoffmann Pictor Gedanensis in omni genere Pictoriae artis expertus - Deisch, Matthaeus (1724-1789).; Mányoki, Ádám (1673-1757). (Gdańsk, 1745)
Przedstawia portret w półpostaci z paletą przy sztaludze Johanna Benedikta Hoffmanna (1668-1745), malarza gdańskiego.
U dołu karty sygnatury autora, autora pierwowzoru i miejsce powstania: M. Deisch fec. Ged., Adam de Manioky Reg. Pol. pict. aulicus pinx. 1714.
Czas powstania na podstawie działalności autorów i biografii portretowanego.
Keywords: Grafika -- Polska -- 18 w; Portrety -- Polska -- 18 w