Ex libris inż. Wojciech Krzyżak - Nowakowska-Acedańska, Irena (1906-1983).; Krzyżak, Wojciech ([Gliwice : s.n., 1946)
Kaloryfer, fragm. rury wodociągowej, zakończonej kranem z płynącą wodą; w tle budynki.
Miejsce i czas powstania wg inf. w: "Ekslibrisach" Marii Grońskiej (s. 62) i http://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Nowakowska-Aceda%C5%84ska.
Sygnatura artystki w lewej, środkowej części kompozycji.