[Motława] - Hellingrath, Berthold (1877-1954).; Heinrich Wetteroth (Monachium). (München : Heinrich Wetteroth, 1909)
Widok na Motławę w Gdańsku z Rybackim Pobrzeżem (na pierwszym planie kobieta w chustce na głowie wychodząca z przycumowanej łodzi). W głębi Żuraw i Wyspa Spichrzów.
Tyt. i czas powst. na podst. cytowanej bibliogr. Sygn. drukarza w l. d. rogu.
Twórczość Bertholda Franza Hellingratha (1877-1954) w zbiorach polskich, Gdańsk 2007
Keywords: Żuraw Wielki (Gdańsk, Polska ; brama).; Główne Miasto (Gdańsk, Polska ; dzielnica).; Gdańsk (Polska) -- zabytki -- w sztuce