Libri veritatis Atanazego Raczyńskiego. T. 2 - Suchocki, Wojciech; Molińska, Dorota; Tomczak, Anna (historyk).; Michałowski, M. Piotr; Labuda, Adam Stanisław (1946- ).; Mencfel, Michał; Turski, Marcin; Labuda, Aleksander Wit (1944- ).; Łuczak, Barbara (iberystyka).; Greser, Ewa.; Kałążny, Jerzy (1956- ).; Dimke-Kamola, Joanna; et al. (Poznań : Instytut Historii Sztuki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Zbiór dokumentów zgromadzonych przez Atanazego Raczyńskiego, dotyczących jego kolekcji sztuki, prezentowanej w jego berlińskim pałacu.
U góry strony tytułowej instytucja sprawcza: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Historyczny. Instytut Historii Sztuki.
Na stronie redakcyjnej: Tłumaczenie z j. angielskiego na j. polski Marcin Turski ; z j. francuskiego na j. polski Aleksander Wit Labuda ; z j. hiszpańskiego na j. polski Barbara Łuczak ; z j. niemieckiego na j. polski Ewa Greser, Jerzy Kałążny ; z j. polskiego na j. niemiecki Agnieszka Lindenhayn-Fiedorowicz ; z j. włoskiego na język polski Joanna Dimke-Kamola.
Praca naukowa finansowana w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki" w latach 2012-2017 o numerze rejestracyjnym 11H 11 009680. Tytuł projektu: "Atanzy Raczyński (1788-1874). Zabezpieczenie, naukowe opracowanie i krytyczna edycja piśmienniczej spuścizny wielkopolskiego arystokraty, dyplomaty, historyka i kolekcjonera sztuki"
Teksty dokumentów równolegle w oryginałach angielskich, francuskich, hiszpańskich, niemieckich, włoskich i przekładach na język polski, częściowo w oryginałach polskich i przekładach na język niemiecki. Przypisy i biogramy artystów równolegle w jezyku polskim i przekładzie niemieckim.
Keywords: Raczyński, Atanazy -- (1788-1874) -- korespondencja; Raczyński, Atanazy -- (1788-1874) -- kolekcje dzieł sztuki; Raczyński, Atanazy -- (1788-1874) -- archiwa; Muzeum Narodowe (Poznań) -- historia -- źródła