Jeschkenthal bei Danzig - Randt, August Lobegott (1794-1859). ([Gdańsk, 1852)
Przedstawia widok na Jaśkową Dolinę pod Gdańskiem (obecnie część miasta).
Sygnatura po lewej u dołu w polu kompozycji czarnym tuszem: "A.L. RANDT"; poniżej kompozycji: "18 nach der Natur", poniżej pośrodku czarnym tuszem: "JESCHKENTHAL"; poniżej pośrodku: "BEI DANZIG"; na odwrocie czarnym tuszem: "Aussicht aus dem Jeschkenthaler Walde auf einen Theil / von Jeschkenthal, Langfuhr, Neuschottland, Die Weichsel /, Schellmühle, Weichselmünde, Neufahrwasser und die Ostsee / Nach der Natur gezeichnet im ( ) von Aug. Lob. Randt".
Miejsce powstania i data na podst. działalności aut.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki; Gdańsk (Polska) -- w sztuce