Nacjonalizm / Jerzy Zdanowski. - Zdanowski, Jerzy (1949- ).
Od mniejszości do narodu i państwa : Świadomość narodowa Ormian ; Koptowie - we wspólnym państwie ; Berberowie - autonomia kulturalna ; Tragedia Asyryjczyków ; Niespełnione nadzieje Kurdów ; Sukces maronitów ; Ruch narodowy Żydów - s. 111-144. Kontrowersje wokół milletów - s. 112-116. Turkizm - s. 116-121. Idea narodowa a wojny bałkańskie (1912-1913) - s. 121-125. Nacjonalizm arabski - s. 125-131.