Moneta kolekcjonerska,10 złotych 1996 : 40. rocznica Wydarzeń Poznańskich. (Mennica Państwowa, 1996)
Moneta. Awers: Orzeł w koronie - godło Rzeczypospolitej Polskiej, po obu stronach Orła rok emisji monety 19-96, wokół rantu napis: Rzeczpospolita Polska Zł 10 Zł. Rewers: Na tle tłumu manifestantów napis: 40 Rocznica Wydarzeń Poznańskich Czerwiec 1956.