Roman Palester ZEF. - Fijałkowska, Zofia (1909-1989) (1947)
Na tle liry drzewo liściaste, na którym umieszczone są różne instrumenty muzyczne: trąbka, bęben, gitara, mandolina, skrzypce, tamburyn. Na gałązkach zawieszone serduszka przewiązane wstążeczkami, wokoło latające ptaszki. U dołu napis: Roman Palester. Sygn. aut. w obrębie kompoz.