Gotyk w Karpatach = Gothic in the Carpathians / redaktor naukowy: Wojciech Marcinkowski ; teksty: Wojciech Marcinkowski oraz Bjorn Blauensteiner, Blanka Csérepy, Gábor Endrődi, Ciprian Firea, Alexandra Szilvia Kocsis, ks. Piotr Pasek, David Pindur, Emese Sarkadi Nagy, Stanisław Sroka. - Marcinkowski, Wojciech; Marcinkowski, Wojciech; Blauensteiner, Björn (1981- ); Csérepy, Blanka; Endrődi, Gábor; Firea, Ciprian (1975- ); Kocsis, Alexandra (1988- ); Pasek, Piotr (1974- ); Pindur, David (1981- ); Sarkadi Nagy, Emese; Sroka, Stanisław Andrzej (1966- ) (Muzeum Narodowe w Krakowie, 2026)
Publikacja towarzysząca wystawie w Muzeum Narodowym w Krakowie, poświęcona gotyckiej sztuce sakralnej w regionie Karpat. Album prezentuje bogaty zbiór malarstwa i rzeźby gotyckiej, ukazując ich znaczenie kulturowe i historyczne. Zawiera teksty autorstwa międzynarodowego zespołu ekspertów, którzy omawiają różnorodne aspekty sztuki gotyckiej w Europie Środkowej i Wschodniej. Książka jest bogato ilustrowana fotografiami, mapami i reprodukcjami dzieł sztuki, co czyni ją cennym źródłem wiedzy dla miłośników sztuki i badaczy.