Altschottland bei Danzig Johann Adam Breysig. - Breysig, Johann Adam (1766-1831) (1807)
Przedstawia rozległy widok na Gdańskie Żuławy z krawędzi wzgórza, na którym podjęto budowę szańca nazwanego Szańcem Jezuickim. U jego podnóża wybija się masywna bryła kościoła jezuickiego powstałego w latach 1747-1755.