Althof Nehrunger Brückenkopf (Schiffchenbrück) Ecke der Wallbefestigung von Kneipab mit davorliegendem Flußlauf der Ruswoika, die am Walle sich entlang zieht. (1910)
Przedstawia fragment fosy i wałów w okolicy dzisiejszej ul. Mostek, ujęty od strony Rudna, z leżącą przed nimi rzeczką Rowójką, 1910 r.