[Afisz. Incipit] Rolnicy! Uchwałą z dnia 14 lutego 1953 r. Prezydium Rządu postanowiło ... prowadzić w roku bieżącym planową Akcję Osiedleńczą Na Ziemiach Odzyskanych ... (Gdańsk : [wydawca nieznany], 1953)
Afisz informujący o możliwości osiedlania się w województwie gdańskim w powiatach: gdańskim, lęborskim, sztumskim, elbląskim, kwidzyńskim i malborskim.
Keywords: Przesiedlenia ludności -- Polska -- 1945-1970 -- źródła; Gdańsk (Polska) -- 1945-1970 -- druki ulotne; Dawne terytoria niemieckie na Wschodzie -- emigracja i imigracja -- 1945-1970 -- źródła; Afisze -- 1945-1990.